SPOK Open Air Party – hommage srcu požeške punk kulture

02. ožujka 2024. | Press

Požega je sredinom osamdesetih dobila kultno okupljalište mladih SPOK. Iako ga odavno nema, duh SPOK-a među Požežankama i Požežanima živi i danas, četiri desetljeća kasnije.

Prenosimo dio teksta o SPOK-u iz članka „Glazbeno središte: Požega“ novinarke Ines Madunić u elektroničkoj publikaciji Glazba.hr:

Subotom je, recimo, muziku često puštao Željko Hiršman Glista, svojedobno frontmen jednog od najperspektivnijeg požeškog benda novog vala, Rukopotezno povlačilo, voditelj kultnog i jednog od najpoznatijega jugoslavenskog alternativnog kluba, SPOK te čovjek koji je u Požegu osamdesetih dovodio Azru, EKV, Električni orgazam, Film, Šarlo akrobatu, Prljavo kazalište…

Prije svega toga, krajem sedamdesetih, u Požegi se počela stvarati scena. Okupilo se Rukopotezno povlačilo, a u to su vrijeme i tijekom osamdesetih djelovali i bendovi Bliski susret, Špic 66, Rubna lica, Leteća brigada, Integrirani klub, Kontrola, Anno Domini, a s obzirom na to da tada nije bilo omladinskog kluba, svirali su na čagama u Gimnaziji, u dvorani za fiskulturu, u restoranu tvornice Zvečevo, Kinu Central i u Sidru, odnosno kod Filipa. Tamo su se održavali tzv. Petak-projekt programi, koji su uključivali kvizove, svirke i čage.

„Dolazili su prvi bendovi, kao što je Ekaterina Velika, koji su čak prije prvog albuma, još kao Katarina Druga, imali jedan od prvih koncerata u Požegi. Dovodili smo ih za male pare jer je Požega taman na putu između Beograda i Zagreba pa smo ih samo „skretali“ jer smo im bili usput, a drugi slavonski gradovi poput Slavonskog Broda tada nisu imali neku scenu. Nije bilo prostora pa smo ga sami tražili, izmišljali… Jedan od ključnih ljudi u tom je trenutku bio Zlatko Pejić, koji je pronašao taj prostor budućega omladinskog kluba. Krenuli smo u radnu akciju kad smo dobili odobrenje općine i sami smo sve napravili. U rujnu 1985. otvorili smo SPOK – Slavonsko požeški omladinski klub“, priča Hiršman.

U sedamdesetima i osamdesetima u Požegi se, kao i posvuda zapravo, slušao Radio Luxemburg, a zatim se išlo u proces nabavke ploča The Stoogesa i Sex Pistolsa, koje je iz Trsta i Graza donosio Hiršman.

„Požežani su bili na glasu kao jedni od najvećih pankera tada u državi. Često smo organizirano išli u Zagreb na koncerte, recimo na Stranglese i to je izazivalo čak i otpor jer su mnogi nosili ziherice i bedževe, koje smo radili od čepova piva jer se isto nigdje nisu mogli kupili. Tako da sam morao ići na razgovor u Komitet jer su neki požeški pankeri završili na Dnevniku“, kroz smijeh priča Hiršman.

SPOK Open Air Party uz Glistu zakazujemo za petak 14.6.2024.

SPOK PARTY PROGRAM

EARLY BIRD UPAD