BOA II: Svirali su ispred Bowieja, u lipnju dolaze na SPOK Open Air Party

20. veljače 2024. | Press

U Požegu na SPOK Open Air Party dolazi Boa II.

Bend vodi Mladen Puljiz, frontmen stare Boe, koji je okupio oko sebe nove glazbenike i nastavio dobro utabanim stazama.

U proljeće 2023. godine izdali su album “Sinovi & kćeri” s osam novih pjesama. U bendu su pored Mladena Puljiza (vokal) još Luka Banić (gitara), Elvis Sršen (klavijature), Branko Štrbić (bass), Frano Putica (bubnjevi), te Martina Banić Petrlić kao prateći vokal.

Mladen Puljiz je u listopadu 2023. godine dao intervju Zoranu Stajčiću na ravnododna.com, koji prenosimo:

Mislio sam da nikad neće doći dan da s Mladenom Puljizom pričam o grupi Boa u svjetlu bilo kojeg drugog imena grupe, pa čak i ‘sequel naziva’ Boa II. No kako god bilo, ipak na neki način poštujem odluku da ste i vi i Slavko odlučili svojim novim projektima nadjenuti nova imena i da nije nastala, sad već poznata jagma za originalno ime kao što je to slučaj u današnje vrijeme i to ne samo na domaćoj sceni. Vjerujem da je uzimanje imena Boa II donijelo i neko olakšanje u smisli svježeg i neopterećenog novog početka. Dakle, koliko svježeg i neopterećenog nosi Boa II?

Mladen Puljiz: Boa ll je logičan nasljednik Boe, jer sam ja osim što sam bio frontmen banda uglavnom bio i autor glazbe, aranžmana, pa i ponekih stihova. Ovo je nastavak tog puta s novim svježim glazbenicima, a najveća je promjena što sam puno aktivniji u pisanju stihova što je jako dobro prihvaćeno i od kritike i publike.

Gdje ste se na koncu u glazbenom smislu vi i Slavko Remenarić razišli, što je bila njegova, a što vaša vizija?

Mladen Puljiz: Mi smo se vratili na scenu 2006 godine. te smo uglavnom svirali u klubovima pred 400-500 ljudi. Pred Slavkovo samo inicijativno napuštanje grupe te su se brojke udvostručile. Dakle bili smo na pravom putu, a ako je nekom podizanje kvalitete izvedbe problem onda… Na žalost svi pokušaji da se ostave barem odškrinuta vrata, Slavko je na jedan ružan način odbio.

Koja osnovna ideja vas je vodila u radu na albumu „Sinovi & kćeri“?

Mladen Puljiz: Skladbe su uglavnom nastale u vrijeme pandemije i vodilja mi je bila biti iskren. Veliku pomoć sam imao od našeg gitarista Luke Banića, koji je osim koautorstva nekoliko pjesama imao dao velik doprinos u aranžiranju pjesama.

Otišao bih sad malo u prošlost i 1990. godinu i vaš nastup na stadionu u Maksimiru kada ste otvarali prvo koncertno gostovanje Davida Bowieja u Hrvatskoj, tj. tadašnjoj Jugoslaviji, u sklopu njegove Sound & Vision turneje. Meni osobno je cijeli taj monumentalni glazbeni događaj urezan u sjećanje, posebice to kako grupi Boa vremenske prilike nisu nimalo išle na ruku. U kakvom sjećanju je vama ostao taj koncert?

Mladen Puljiz: Bilo je ludo iskustvo nastupiti u svom kvartu pred više od 50.000 ljudi, pa makar i po kiši.

Kako je uopće došlo do toga da budete predgrupa?

Mladen Puljiz: Organizator je odabir prepustio Darku Glavanu i Draženu Vrdoljaku i oni su odabrali nas…

Za Bou bi mogli reći da nije pripadala novom valu, ali da je pripada new waveu. Bio je to prilično hirovit period u kojem su rock obrasci iz prijašnjeg desetljeća mijenjani na način da se na rock počelo gledati kao na art formu, što je naravno zahtijevalo i artiste, tj. umjetnike. U tom svjetlu Boa je tada bila prilično avangardna pojava u svojoj sredini. Što ste tada sami sebi rekli na samom početku, u smislu što želite, a što ne želite biti?

Mladen Puljiz: Kad je Boa ozbiljno počela ja sam imao 19 godina.Bili smo jako mladi, ali nam je od početka bilo važno do najsitnijeg detalja da budemo koliko je god moguće originalni i da stvorimo svoj izričaj. Slušali smo Talking Headse, Japan, Ultravox,Gabriela, Ferrya,Bowiea i sve se to pomiješalo sa ranijim utjecajem bandova tipa King Crimson Genesis, Yes i tako se stvorio mišung energičnog i modernog sa težnjom ka neobičnim i ponekad složenim aranžmanima. Sve to uz image banda do tada neviđen na ovim prostorima rezultiralo je velikim interesom za band. Sve u svemu od težnje da budemo originalni i svoji nikad nismo odustali i surađivali smo isključivo s izdavačima koji su to poštivali.

Boa II predstavit će se na HOPA – Hill Open Air Festu u petak 14. lipnja u sklopu programa SPOK Open Air Party.

Foto: Doringo photography

CIJELI ČLANAK PRIČITAJTE OVDJE

OSIGURAJ EARLY BIRD